Slobodan uvoz svih derivata

Bez autora
Sep 21 2011

Gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije (dizel D2, benzini premijum BMB 95), a koje se prodavalo samo iz domaće proizvodnje, izmenom Pravilnika o tečnim gorivima, sada može i da se uvozi. Dakle, pogonsko gorivo koje je do sada isključivo dolazilo iz Pančeva, zainteresovani trgovci mogu da kupe i izvan Srbije. Uvoz goriva koje ne ispunjava evropske standarde kvaliteta, moći će, međutim, da prođe carinu i završi na pumpama Srbije, kao i ostalo gorivo, samo ukoliko uvoznik ima posebnu saglasnost, kako piše u novom pravilniku „imenovanog tela”. Ako proizvođač ima u svom sastavu akreditovanu laboratoriju za ispitivanje, onda izveštaj o ispitivanju može da izda to akreditovano telo. Za sada to može da radi „Jugoinspekt”, a potvrdu o usaglašenosti mogu da izdaju i akreditovane kuće koje su podnele zahtev Ministarstvu infrastrukture i energetike, a još nisu dobile odgovor. Sve ovo moralo je da se uradi kako bi se ispoštovali zahtevi Evropske komisije koja je insistirala i na izjednačavanju akciza, ali to na cene goriva u maloprodaji najverovatnije neće uticati.

Slobodan uvoz svih derivataGorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije (dizel D2, benzini premijum BMB 95), a koje se prodavalo samo iz domaće proizvodnje, izmenom Pravilnika o tečnim gorivima, sada može i da se uvozi.

Dakle, pogonsko gorivo koje je do sada isključivo dolazilo iz Pančeva, zainteresovani trgovci mogu da kupe i izvan Srbije.

Uvoz goriva koje ne ispunjava evropske standarde kvaliteta, moći će, međutim, da prođe carinu i završi na pumpama Srbije, kao i ostalo gorivo, samo ukoliko uvoznik ima posebnu saglasnost, kako piše u novom pravilniku „imenovanog tela”. Ako proizvođač ima u svom sastavu akreditovanu laboratoriju za ispitivanje, onda izveštaj o ispitivanju može da izda to akreditovano telo, kaže sagovornik „Politike”, upućen u nove propise. Za sada to može da radi „Jugoinspekt”, a potvrdu o usaglašenosti mogu da izdaju i akreditovane kuće koje su podnele zahtev Ministarstvu infrastrukture i energetike, a još nisu dobile odgovor.

Upitan da li vozači mogu računati na jeftinije domaće gorivo zbog konkurencije, isti izvor kaže, da je sve ovo moralo da se uradi kako bi se ispoštovali zahtevi Evropske komisije koja je insistirala i na izjednačavanju akciza, ali da to na cene goriva u maloprodaji najverovatnije neće uticati.

Evropskoj komisiji je smetalo što je u starom pravilniku pisalo „da se dizel D2 i premijum 95 na tržište plasira samo iz domaće proizvodnje”, što se tumačilo kao izvesna povlastica NIS-u. Kompromis je postignut tako što se novim pravilnikom briše „favorizovanje domaće proizvodnje”.

Ljubinko Savić, samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije, potvrđuje za „Politiku” da je novim pravilnikom praktično dozvoljen slobodan uvoz goriva koje proizvodi NIS, što do sada nije bio slučaj. Međutim, pitanje je odakle će ono stizati, budući da sve zemlje regiona već odavno proizvode visokokvalitetno gorivo. Uvoz bi eventualno mogao da bude iz rafinerija iz Republike Srpske, kaže on.

Savić ne očekuje da bi uvoz goriva domaćeg kvaliteta mogao da utiče na pojeftinjenje, dodajući da bi cena derivata mogla da padne samo ukoliko bi NIS imao pravu konkurenciju.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da bi situacija na tržištu bila sasvim drugačija da je tržište u potpunosti liberalizovano 1. januara. U tom slučaju bi bila uspostavljena ravnopravna konkurencija u prometu, ovako tek osam meseci posle otvaranja tržišta imamo slobodan uvoz i goriva domaćeg kvaliteta.

On ne očekuje da će biti većeg uvoza te vrste goriva iz okruženja jer ga praktično niko i ne proizvodi, osim rafinerije u Brodu. Moglo bi se naći samo ukoliko neka od rafinerija hoće da se oslobodi svojih viškova koje nema gde da plasira. Primera radi, BMB od 95 oktana se ne kotira na berzi dok je s dizelom D2 nešto drugačija situacija. S obzirom na to da je po sastavu identičan lož-ulju, na koje se ne plaća akciza, to gorivo se može masovno uvoziti i prodavati kao D2. Jedina razlika je u boji.

U NIS-u, izmenu pravilnika ne žele da komentarišu, dodajući da će kao i do sada poštovati sve odluke vlade. Niko od privatnika, međutim, još nije iskoristio ovu mogućnost uvoza. Kažu, da i ne znaju, da je do izmena pravilnika uopšte i došlo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik